KOLEKSIKU

KOLEKSIKU

Thursday, 27 January 2011

KEK SEDAP

Kek ni orang lama punye. Kek Kesline ni ku ambil dari member sama-sama anak anggota polis satu ketika dulu. (Tahun 1985 ~ Thanks you 4 saharing this recipe) Dan resepi Kek Gembala Hati sepupu aku yang jadi cikgu bagi. Dah pernah buat tapi x sempat ambik gambar. Gambar saya n3 kemudian k. Rasa kek ni memang sedap. Cubalah....


KEK KESLINE


Bahan2 :

350gm buah kurma / prune (direndam dengan orange juice 1 malam & dicincang)
10 bungkus kecil amam manis ~ dihiris halus
1 cawan orange juice
1 cawan gula kastor
1 cawan mentega
3 cawan tepung gandum
1 cmt b/p
1 cmb jem stawberry
1 cmt esen vanilla
4 biji telur ayam (gred A)


Cara2 :

  • Pukul mentega dengan gula hingga kembang, masukkan jem dan esen vanilla gaul rata.
  • Masukkan telur satu persatu sambil dipukul sebati.
  • Masukkan tepung yang telah diayak dengan b/p, gaul sebati.
  • Masukkan buah-buahan seerta orange juice tadi sambil digaul rata.
  • Tuang kedalam loyang dan kukus selama 2~3jam atau sehingga masak.


KEK GEMBALA HATI


1 gelas gula kastor

½ tin susu pekat manis

30 bungkus kecil buah asam manis

1 packet kecil horlick (kalau x suka manis guna setengah je)

1 gelas tepung gandum

1 gelas biskut kraker yang telah ditumbuk halus

16 oz mentega

7 biji telur gred A

setengah kati (300gm) biskut inti jem (org s'wak panggil roti biskut jem) ~ dipecah2



Cara2 :


  • Pukul mentega dan gula hingga kembang
  • Masukkan telur sebiji2 sambil dipukul sehingga kembang
  • Masukkan susu, horlick, tepung gamdum, tepung biskut kraker serta biskut jem gaul rata
  • Masukkan biskut jem dan buah asam manis sambil digaul sebati
  • Tuangkan kedalam loyang dan kukus hingga masak, biarkan suam2 sikit barulah dibakar selama 10 minit supaya kek tahan lama.

Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment