KEK KESLINE
Bahan2 :
350gm buah kurma / prune (direndam dengan orange juice 1 malam & dicincang)
10 bungkus kecil amam manis ~ dihiris halus
1 cawan orange juice
1 cawan gula kastor
1 cawan mentega
3 cawan tepung gandum
1 cmt b/p
1 cmb jem stawberry
1 cmt esen vanilla
4 biji telur ayam (gred A)
Cara2 :
350gm buah kurma / prune (direndam dengan orange juice 1 malam & dicincang)
10 bungkus kecil amam manis ~ dihiris halus
1 cawan orange juice
1 cawan gula kastor
1 cawan mentega
3 cawan tepung gandum
1 cmt b/p
1 cmb jem stawberry
1 cmt esen vanilla
4 biji telur ayam (gred A)
Cara2 :
- Pukul mentega dengan gula hingga kembang, masukkan jem dan esen vanilla gaul rata.
- Masukkan telur satu persatu sambil dipukul sebati.
- Masukkan tepung yang telah diayak dengan b/p, gaul sebati.
- Masukkan buah-buahan seerta orange juice tadi sambil digaul rata.
- Tuang kedalam loyang dan kukus selama 2~3jam atau sehingga masak.
KEK GEMBALA HATI
Selamat mencuba....
1 gelas gula kastor
½ tin susu pekat manis
30 bungkus kecil buah asam manis
1 packet kecil horlick (kalau x suka manis guna setengah je)
1 gelas tepung gandum
1 gelas biskut kraker yang telah ditumbuk halus
16 oz mentega
7 biji telur gred A
setengah kati (300gm) biskut inti jem (org s'wak panggil roti biskut jem) ~ dipecah2
Cara2 :
- Pukul mentega dan gula hingga kembang
- Masukkan telur sebiji2 sambil dipukul sehingga kembang
- Masukkan susu, horlick, tepung gamdum, tepung biskut kraker serta biskut jem gaul rata
- Masukkan biskut jem dan buah asam manis sambil digaul sebati
- Tuangkan kedalam loyang dan kukus hingga masak, biarkan suam2 sikit barulah dibakar selama 10 minit supaya kek tahan lama.
No comments:
Post a Comment