KOLEKSIKU

KOLEKSIKU

Thursday, 27 January 2011

AYAM MASAK LEMPAP

Masakan ni memang ringkas, senang disediakan bagi yang suka pedas, lauk orang kenaboi daerah Jelebu (Melayu Pahang Negeri Sembilan)


AYAM MASAK LEMPAP


Bahan2:


½ ekor ayam ~ dipotong dan dibersihkan

3 batang serai

segengam cili api (ikut suka)

kunyit idup agak2la (tapi aku pakai kunyit serbuk je)

5 biji bawang kecil

2 labu bawang besar

4 ulas bawang putih

2cm halia (ikut suka)


Cara2 :


  1. Ayam digoreng setengah masak,
  2. Halia, bawang merah, bawang besar, bawang putih, cili api dan kunyit dikisar halus.
  3. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar tadi, kemudian masukkan ayam yang telah dogoreng tadi. Gaul rata. Kalau suka berkuah masukkan sedikit air biarkan hingga mendidih sebentar.
  4. Kemudian angkat.
Senangkan......

No comments:

Post a Comment